Via de Club Oenotourisme Sud de France nodigen de wijngebieden ook uit voor toerisme.

Deze club verenigt belangrijke bezienswaardigheden, wijnkelders, wijnboeren, vakantieaccommodaties in de wijngebieden, reisorganisatoren enz., die u graag hun vakmanschap tonen en hun liefde voor de wijnen willen uitdragen.

De Zuid Frankrijk: een schitterende wijnregio voor een ontdekkingstocht. 

Het paradijs voor liefhebbers van wijntoerisme

Tijdens uw ontdekkingstocht door de wijngaarden van het Rhône-dal, de Languedoc, de Corbières, de Minervois en de Roussillon, ontmoet u de vrouwen en mannen die dit wijnlandschap vorm geven en kunt u de wijnen proeven die ze produceren. De wijngaarden en de wijnen van de Zuid Frankrijk bieden u volop mogelijkheden om te genieten.

Wijntoeristische routes

Kelders of verkooppunten

Zie voor meer informatie of om de nieuwsbrief te ontvangen: club.oenotourisme@suddefrance-dvpt.com

Ontmoeting met

, De Wijngaard Zuid Frankrijk

Het uitgestrekste en oudste wijnbouwdomein ter wereld

Dankzij zijn zachte klimaat en zijn rijke en verscheiden gebieden is de Zuid Frankrijk een wijngaard in volle ontwikkeling met een goede kwaliteit. Het is ook het uitgestrekste en oudste wijnbouwdomein ter wereld, dat zich over meer dan 200.000 hectare uitstrekt. Vanaf het begin der tijden heeft wijn een unieke dimensie verworven, met vele betekenissen. «De mediterrane volken begonnen zich te ontwikkelen toen ze leerden hoe ze olijven en wijn moesten verbouwen» constateerde de geschiedschrijver Thucydides 2.500 jaar geleden. Als erfgenamen van een grondgebied waar geen maat op staat, hebben de wijnbouwers van de Zuid Frankrijk goed begrepen hoe belangrijk het is om anderen hun vak en hun producten goed te leren kennen.

Talloze evenementen

Vanaf april is de regio het paradijs voor liefhebbers van wijntoerisme en zijn er talloze evenementen in de vorm van ofwel een proeverij op een unieke locatie, ofwel een wandeling door de wijngaarden met lekker eten, waarbij er tussenstops verdeeld zijn over een vooraf bepaalde route. In april organiseert Montpeyroux “Toutes caves ouvertes” (alle kelders open) en bieden Peyriac-de-Mer en Bages de “Balade des Cinq Sens” (wandeling van de vijf zintuigen) aan. In mei biedt de AOC Lirac de traditionele wandeling met eten van de Jaugeurs, terwijl de AOC Costières de Nîmes “Vignes Toquées” (knotsgekke wijngaarden) organiseert en Vins de la Clape bij Narbonne “Sentiers Gourmands”. In de Pyrénées-Orientales vindt halverwege de maand in Calce “les Caves se rebiffent” (de kelders spartelen tegen) plaats, dankzij een initiatief van de wijnbouwers van het dorp. De evenementen gaan de hele zomer door met een aantal tochten in de wijngaardterrassen van de Larzac, de wijnstruiken in Pic Saint-Loup, een grote wijnbeurs in Uzès, etc. Als kers op de taart viert de herkomstbenaming Faugères de hele zomer haar dertigjarig bestaan, waarbij de apotheose op 8 juli plaats zal vinden in het dorp Faugères tijdens het feest van Grand Saint-Jean. Zoveel unieke gezellige momenten.
Evenementenkalender

In vino veritas

Volgens de bekende slagzin 'In vino veritas' - de waarheid schuilt in de wijn - is de Zuid-Frankrijk echt een gezegend domein! In dit domein is trouwens de wijnbouw ontstaan: na de import van wijnstokken door de Grieken in 600 v.c in het zuiden van Gallië, heeft de wijnbouw zich immers ontwikkeld rond de Via Domitia, van Narbonne tot Italië. Twintig eeuwen lang hebben de wijngaarden zich ontwikkeld, totdat de wijnbouw de belangrijkste economische drijfveer van de regio werd. De Languedoc en een deel van de Roussillon bestonden in die tijd alleen uit rijen wijngaarden. Op een bepaald moment werd er zelfs van een 'druivenzee' tussen Carcassonne en de Rhône gesproken!

Talvanwijnstokvariëteiten...

Een dertigtal jaar geleden begon de Zuid-Frankrijk aan de omvorming van het beroep van wijnbouwer, om de kwaliteit van de gebieden ten volle te benutten. Een kwaliteit doordrenkt van diversiteit, op een grondgebied waarop zachte natuurlijke wijnen (muscat van Lunel, Mireval, Frontignan, Saint-Jean-de-Minervois, Rivesaltes, Banyuls, Banyuls Grand Cru en Maury) worden geproduceerd, maar ook schuimwijnen (waaronder de Blanquette en de Crémant de Limoux) en een uitgebreid aanbod rode, witte en roséwijnen. Geen enkele andere regio kent een dergelijke diversiteit, die bestaat uit een dertigtal gekweekte wijnstokvariëteiten. In enkele decennia hebben de wijnbouwers en de oenologen zichzelf opnieuw uitgevonden: ze geven de voorkeur aan kwaliteitsvolle wijnen, ontwikkelen concepten en wagen zich aan nieuwe ervaringen met respect voor de traditie, ze boeken vooruitgang in de ontwikkeling van wijn afkomstig van biologische landbouw, die al bijna 9,8% van de wijngaard uitmaakt.
Wijnen Zuid Frankrijk

Een uitgebreid palet aan aroma's

De Zuid-Frankrijk, een domein vol zongerijpte wijnen, is de onbetwiste leider in de ten zeerste gewaardeerde diversiteit, waardoor wijnen met een gul en subtiel karakter kunnen worden geproduceerd. Schistrotsen met aangeplante wijngaarden voor krachtige wijnen, zoals de wijnen van Saint-Chinian, de Côtes du Roussillon en de Coteaux du Languedoc, gebieden vol strandkeien langs de Corbières, voor kruidige rode wijnen, waaronder de gebieden van Lézignan, Boutenac of Lagrasse... Het palet aan aroma's is ontzettend uitgebreid! Met een oppervlakte van meer dan 235.000 hectare, waaronder 70.000 in Appellation d’Origine Contrôlée, blijft de Zuid-Frankrijk één van de grootste wijngaarden uit één stuk ter wereld, rijk aan talrijke IGP's en wijnen met erkomstbenaming (meer dan dertig), met uiteenlopende karakters, zoals de Cabardès, de Collioure, de Crémant de Limoux, de Fitou, de Muscat de Frontignan of nog de Languedoc. En sinds 2007 is er bovendien een unieke herkomstbenaming, de 'AOC Languedoc' met de herkomstbenamingen* tussen de Spaanse grens en de Gard, voor een beter geïnformeerde consument. Dankzij de oprichting van de gemeenschappelijke standaard 'Sud de France' kunnen de liefhebbers genieten van een wijnaanbod dat symbool staat voor de identiteit en de moderniteit van het zuiden, maar waarbij de zo gewaardeerde mediterrane levenskunst wordt behouden. De beroemde Amerikaanse wijnproever Robert Parker schreef niet voor niets dat 'De Zuid-Frankrijk het nieuwe eldorado van de wereldwijnen is'!

* De AOC Languedoc omvat de herkomstbenamingen:
Cabrières, Grès de Montpellier, La Clape, La Méjanelle, Montpeyroux, Quatourze, Pézenas, Pic Saint-Loup, Saint-Christol, Saint-Drézéry, Saint-Georges-d’Orques, Saint-Saturnin, Terrasses de Béziers, Terrasses du Larzac, Terres de Sommières, Vérargues.